Tuina - Cupping - Moxa

Tuina

Tuina is na acupunctuur één van de hoofdpijlers van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Dit kan geplaatst worden naast de klassieke fysiotherapie, manuele therapie, ...

De behandelaar kan onder andere pijnlijke spieren en pezen ontspannen, adhesies opheffen, pijn en spasmen verzachten. Er wordt gebruik gemaakt van massage van meridianen en acupunctuurpunten, mobilisaties en tractie van gewrichten.

Tuina

Cupping

Een glazen bol wordt na kort opwarmen op de huid aangebracht. Zo ontstaat er een vacuüm waardoor de bol zicht vastzuigt. Na de behandeling kan er enkele dagen een rood, blauwe verkleuring ontstaan.
Dit is heel effectief bij pijn door bloedstagnatie en voor het verdrijven van wind en koude aandoeningen. Het heft ook energieblokkades op.

Moxa

Met een moxastaaf (bijvoetkruid) brengt men warmte in het lichaam, ofwel via een acupunctuurpunt, ofwel via een lichaamszone. Meestal wordt Moxa gebruikt bij aandoeningen veroorzaakt door koude. Men kan ook gebruik maken van een TDP lamp om grotere gebieden te verwarmen (diepe infrarood straling).